Spela med nummer

Bingo

Det finns många spel som använder sig av siffror. Det mest kända, som nog de allra flesta har provat på är bingo. För er som mot alla odds inte vet vad det är kommer här en kort förklaring. Alla som deltar i spelet får varsin bingobricka. Det är ett papper med ett rutnät tryckt på. I varje ruta är en siffra tryckt. Framför alla deltagare står en utropade och snurrar på en ”tunna” för att blanda nummerbrickor som denne sedan plockar upp en i taget och ropar ut.

Man kryssar då den siffran på sin spelplan eller lägger en markör på den. Den som först får en hel rad ropar bingo och har därmed vunnit. Vinstrader består vanligen av fem siffror. Många gånger kan man läsa ordet ”BINGO” högst upp, där varje bokstav representerar en lodrät sifferrad, vilket underlättar så att man snabbare hittar rätt siffra. Utropande kan då till exempel dopa ut nummer åtta som ”Bertil åtta”.

En vinnande rad kan gå både horisontellt, lodrätt och diagonalt. Detta är hur bingo gick till från början i olika samlingslokaler, och traditionen lever fortfarande kvar på många ställen.

Bingo finns i många fler olika varianter såsom nötning, bilbingo, promenadbingo och många fler.