Roulette är inte bara ett spel av tur. Det handlar även om sannolikheter och odds. Att förstå hur dessa odds fungerar kan hjälpa spelare att fatta bättre beslut vid spelbordet. Nedan följer en genomgång av odds i roulette, inklusive hur de beräknas och vad de betyder för utbetalningar.

En guide till roulette odds

Innan du börjar spela roulette är det viktigt att förstå de grundläggande oddsen. Varje satsning har sin egen uppsättning av odds beroende på sannolikheten för en viss händelse.

roulettehjul med chip

Vad är odds i roulette?

Odds beskriver sannolikheten för en viss händelse att inträffa. I roulette finns det 37 nummer på ett europeiskt hjul (0-36) och 38 nummer på ett amerikanskt hjul (0, 00, 1-36). När du satsar på ett specifikt nummer är chansen att du vinner 1/37 på ett europeiskt bord eller 1/38 på ett amerikanskt bord.

Hur beräknar man utbetalningar i roulette?

Utbetalningar i roulette baseras på oddsen för den satsning du gör. För att beräkna din potentiella vinst tar du beloppet du satsat och multiplicerar det med utbetalningen för den specifika satsningen. Här är några exempel:

 • Enkelnummer (Straight Up): Satsar på ett enskilt nummer. Om bollen landar på ditt nummer, vinner du. Odds: 1/37 (europeisk) eller 1/38 (amerikansk). Utbetalning: 35 till 1.
 • Splittat nummer (Split): Satsar på två angränsande nummer. Odds: 2/37 eller 2/38. Utbetalning: 17 till 1.
 • Röd/Svart, Udda/Jämn, Hög/Låg: Satsar på 18 nummer. Odds: 18/37 eller 18/38. Utbetalning: 1 till 1.

Beräkna dina vinster med vår guide för roulette utbetalningar

När du spelar roulette är det inte bara spänningen i spelet som lockar, utan även potentialen att vinna stort. För att kunna beräkna dina potentiella vinster korrekt behöver du vara medveten om de specifika utbetalningarna för varje satsningstyp.

Odds och potentiella utbetalningar för olika satsningstyper

Det finns många olika sätt att satsa i roulette, och varje satsning har sin egen uppsättning odds och utbetalningar. Här är en mer detaljerad genomgång:

 • Gata (Street): Satsar på tre nummer i rad. Odds: 3/37 (europeisk) eller 3/38 (amerikansk). Utbetalning: 11 till 1.
 • Hörn (Corner): Satsar på fyra angränsande nummer i ett block. Odds: 4/37 eller 4/38. Utbetalning: 8 till 1.
 • Linje (Line): Satsar på sex nummer fördelade på två rader. Odds: 6/37 eller 6/38. Utbetalning: 5 till 1.

Inre mot yttre satsningar – hur skiljer sig oddsen?

När det kommer till roulette, delas satsningarna upp i två huvudkategorier: inre (inside) och yttre (outside) satsningar.

 • Inre satsningar (Inside Bets): Dessa satsningar innebär att du satsar på specifika nummer eller en liten grupp av nummer. Eftersom dessa satsningar är mer specifika, är oddsen lägre, men utbetalningarna högre. Exempel på inre satsningar inkluderar enkelnummer, splittat nummer, gata, hörn och linje.
 • Yttre satsningar (Outside Bets): Dessa satsningar innebär att du satsar på större grupper av nummer eller på egenskaper hos numren, som röd/svart eller udda/jämn. Eftersom dessa satsningar täcker fler nummer, är oddsen för att vinna högre, men utbetalningarna är lägre. Exempel på yttre satsningar inkluderar dussin, kolumn, röd/svart, udda/jämn och hög/låg.

Att förstå skillnaden mellan inre och yttre satsningar, samt hur oddsen skiljer sig mellan dem, är avgörande för att fatta välgrundade beslut vid roulettebordet. Genom att kombinera denna kunskap med en strategi som passar din risktolerans och spelstil, kan du öka dina chanser att ha en givande upplevelse när du spelar roulette.

Kan man förbättra sina odds i roulette?

Ett vanligt missförstånd bland nybörjare inom roulette är att det finns säkra metoder eller system som kan ”slå” spelet. Men det är viktigt att komma ihåg att roulette är ett spel av ren slump. Varje snurr på hjulet är oberoende av det tidigare, vilket innebär att sannolikheten för en specifik händelse (till exempel att bollen landar på rött) förblir konstant oavsett tidigare utfall.

Det finns dock strategier som kan hjälpa dig att optimera ditt spelande:

 • Martingale-systemet: En progressiv satsningsstrategi där du fördubblar din satsning efter varje förlust. Målet är att när du till slut vinner, kommer du att återfå alla tidigare förluster och även få en liten vinst. Dock kan denna strategi snabbt leda till stora förluster om man har otur flera snurr i rad.
 • D’Alembert-systemet: Detta är en annan progressiv satsningsmetod, men mindre aggressiv än Martingale. Här ökar du din satsning med en enhet efter en förlust och minskar den med en enhet efter en vinst.
 • Spela europeisk roulette: Om du har valet mellan europeisk och amerikansk roulette, välj den europeiska. Med bara en nolla istället för två, har huset en lägre fördel.

Sammanfattning av roulette odds: Satsningar med lägst risk

Om du vill minimera risken och spela säkert, är yttre satsningar ditt bästa val. Dessa inkluderar satsningar på röd/svart, udda/jämn, och hög/låg. Även om utbetalningarna för dessa satsningar bara är 1 till 1, har du nästan 50% chans att vinna (48,65% i europeisk roulette och 47,37% i amerikansk roulette på grund av den extra nollan).

Det är också viktigt att notera att oavsett vilken strategi du väljer, kommer huset alltid att ha en fördel i det långa loppet. Det bästa sättet att närma sig roulette är att se det som en form av underhållning snarare än en inkomstkälla. Sätt en budget, håll dig till den, och njut av spänningen i spelet!

/Spelaroulette